Van Droom naar Realiteit: De MANkat 4×4 van Jan Berckmans - 4WD Festival

Van Droom naar Realiteit: De MANkat 4×4 van Jan Berckmans

Wat begon als een kinderdroom wordt nu werkelijkheid voor Jan Berckmans. Hij heeft eigenhandig een MAN kat 1 omgebouwd tot een robuuste mobilhome, klaar om de wereld te verkennen en plaatsen te bereiken waar andere 4×4 voertuigen niet kunnen komen. “Het was altijd mijn droom om een eigen 4×4-voertuig te bouwen dat me overal kan brengen,” vertelt Jan met een glimlach.

De MAN kat 1, een voertuig met een rijke geschiedenis, werd oorspronkelijk ontworpen voor het leger en geproduceerd in verschillende versies, waaronder 4×4, 6×6 en 8×8. Eind jaren ‘50, begin jaren ‘60 stelde het West-Duitse Technisch Bureau voor Bewapening en Militaire Voertuigen eisen op voor een nieuwe reeks voertuigen voor het leger, wat resulteerde in de creatie van de MAN kat. “Onze zoektocht begon aarzelend in oktober 2023 in La Hulpe, waar een MAN kat 1 van de Civiele Bescherming onze aandacht trok. Na een uitgebreid selectieproces in Nederland, kozen we uiteindelijk voor een model uit 1979 met een V8 dieselmotor en slechts 2000 km op de teller,” zegt Jan.

De ombouw van de MAN kat 1 was een intensief proces. “Na een waanzinnige strijd om de papierwinkel in orde te krijgen, konden we eindelijk beginnen aan de opbouw,” herinnert Jan zich. De originele laadbak werd gedemonteerd en vervangen door een leefunit van ongeveer 12 vierkante meter. Deze unit is uitgerust met een keuken, douche, tweepersoonsbed, zithoek en een compleet elektriciteitssysteem dat binnenkort door zonnepanelen wordt aangedreven. Dankzij de hulp van vrienden en experts, waaronder George van ‘Roverland_travel’, en de creatieve inbreng van zijn vriendin Lien, is de MANkat nu klaar voor avontuurlijke reizen. “Ruben, Gilliam en ik hebben heel wat uren gespendeerd aan lassen, schuren en schilderen. Het resultaat mag er wezen,” aldus Jan.

Oproep aan alle 4WD-liefhebbers: Heb jij ook een bijzonder 4WD-voertuig en wil je jouw verhaal delen? Stuur een artikel van maximaal twee pagina’s met bijbehorende foto’s naar 4wd@4wdmagazine.nl. Maak kans op een car-catwalk ticket voor het 4WD Festival editie 2024 en een artikel in 4WD Magazine.

Kom op 14 en 15 september naar het 4WD Festival in Berghem en bewonder de indrukwekkende voertuigen en standhouders! De ‘Car-Catwalk’, waar iedere editie weer fraaie 4×4’s worden tentoongesteld, vormt een belangrijk onderdeel in het standhoudersdorp en levert ieder jaar weer veel bekijks op. Tickets en meer informatie via www.4wdfestival.nl

Mankat 4x4